Katt

Hundratals artiklar för katt. Vi har kattartiklar för alla typer av aktiviteter och stunder. Här hittar du allt från halsband, leksaker och foder till godis, klösmöbler och dörrluckor.

Visar 1–36 av 898 resultat

Vårda din katt med rätt foder och utrustning

Att ha katt som husdjur kan vara både givande och tillfredsställande, men det innebär också att man har ett ansvar att se till att djuret har det bra. En viktig del av att sköta om en katt är att ge den rätt foder och utrustning.

Det finns många olika sorters kattfoder att välja mellan, och det är viktigt att välja ett foder som passar just din katt. Äldre katter har till exempel ofta behov av foder med lägre proteinhalt, medan katter som är mycket aktiva kan behöva mer protein. Det kan också vara bra att välja foder som är anpassat efter kattens livsstil och eventuella sjukdomar.

Kattlådor och kattsand

En annan viktig utrustning för katter är en kattlåda och kattsant. Det är viktigt att hålla lådan ren och byta kattsanden regelbundet, annars kan det lukta illa och bli en obehaglig upplevelse för både katten och ägaren. Det finns olika sorters litter att välja mellan, till exempel klumpskapande kattsand eller ekologisk kattsant gjord av naturmaterial. Välj den kattsand som passar bäst för just din katt och dina behov.

Leksaker och klösträd

Katter är naturligt aktiva djur som behöver motion och lek för att må bra. Därför är det bra att ha olika leksaker hemma, till exempel kattgodis, kattpinnar eller laserpekare. Det kan också vara kul att skaffa ett klösträd, som ger katten möjlighet att klösa och klättra på. På så sätt kan katten få utlopp för sin naturliga instinkt och hålla sig frisk och stark.

Vaccinationer och hälsokontroller

För att hålla din katt frisk är det viktigt att den får regelbundna vaccinationer och hälsokontroller. Detta gäller såväl kattungar som vuxna katter. Vaccinationer skyddar katten mot olika sjukdomar och hjälper till att förebygga spridning av sjukdomar. Hälsokontroller ger veterinären möjlighet att upptäcka eventuella hälsoproblem i ett tidigt skede, så att de kan behandlas innan de blir allvarliga.

Skötsel av kattpäls

En annan viktig aspekt av att sköta om en katt är att se till att den har en välfungerande päls. Katter kan ha olika pälslängd och struktur, och det finns olika sätt att sköta om pälsen beroende på vad som passar just din katt bäst. Vissa katter behöver regelbunden borstning för att hålla pälsen frisk och glansig, medan andra katter klarar sig bra med lite mer sällan borstning.

Kattens mentala hälsa

Att ha en katt är inte bara att se till att den har mat, vatten, en ren kattlåda och en välfungerande päls. Det är också viktigt att se till att katten har en bra mental hälsa. Katter kan bli stressade av olika saker, till exempel att flytta till ett nytt hem, att få nya husdjur eller att ägaren har förändrat sina vanor.

Det finns olika sätt att förebygga stress hos katter. En sak är att se till att katten har tillräckligt med saker att göra och leka med. Det kan också vara bra att ge katten möjlighet att gömma sig och söka skydd om den vill det. Och inte minst, ge katten mycket kärlek och uppmärksamhet.

Vikten av att sterilisera eller kastrera din katt

Sterilisering eller kastrering av katter är en viktig del av djurskyddet. Det minskar risken för oönskade kattungar och kan också påverka kattens beteende positivt. Exempelvis kan sterilisering eller kastrering av hankatter minska risken för att de markerar inomhus och därmed luktar illa.

Sterilisering eller kastrering av katter bör ske i god tid innan de blir reproduktiva, vanligtvis vid 5-6 månaders ålder. Prata med din veterinär om vad som är bäst för just din katt.

Att sköta om en katt innebär att ge den rätt foder och utrustning, se till att den har en ren kattlåda och en väl omhändertagen päls, ta hand om kattens mentala hälsa och sterilisera eller kastrera den vid lämplig ålder.